consciencia't

- Stop AccidentS -

- bicicleta blanca -

simples consells de seguretat vial

L'educació és una de les parts fonamentals de qualsevol societat. circula amb seguretat per la via pública amb els següents consells

com a

ciclista

com a

conductor

CICLISTA

CICLISTA

DIVERSOS CONSELLS COM A CICLISTA
VÉS-HI

CONDUCTOR

CONDUCTOR

DIVERSOS CONSELLS COM A CONDUCTOR
VÉS-HI

COM A CONDUCTOR

Mantenir la distància lateral

Quan avancis un ciclista, sigui a ciutat o carretera, has de deixar un espai de seguretat entre el teu vehicle i la bicicleta. Aquesta distància ha de ser almenys d'1,5 metres!

Respectar els ciclistes

Encara que circulen a menor velocitat, tenen el mateix dret que tu a circular per la via pública. També t'agradarà que tinguin respecte per tu quan practiquis ciclisme!

Tenir paciència

Precisament per la seva menor velocitat de circulació i per l'esforç que representa, has de tenir paciència amb els ciclistes. En això s'inclou no constrènyer-los, no utilitzar el clàxon ni conduir de manera que es puguin sentir pressionats.

Circular per ciutat

Per ciutat pot haver-hi carrils compartits, que estan senyalitzats adequadament. Respecta la velocitat indicada, que sol ser de 30 km/h. De la mateixa manera, no envaeixis ni aparquis als carrils bici.

COM A CICLISTA

Fer-se veure

De nit és fonamental i obligatori utilitzar elements reflectors i d'il·luminació, com una llum blanca frontal, una vermella posterior, una armilla homologada... Aquests elements han de ser visibles pels conductors a una distància de 150 metres.

Senyalitzar moviments

Les bicicletes no tenen intermitents. Per això, per avisar a la resta de conductors dels teus moviments, has d'utilitzar els braços. Estén el braç amb suficient antelació, de manera visible i segura cap a la direcció on vulguis efectuar el gir.

Respectar les normes de trànsit

Quan la bicicleta ocupa la via pública passa a ser un vehicle més, per tant, el seu conductor, en aquest cas el ciclista, ha de respectar les normes de circulació. Semàfors, senyals de stop, cedeixi el pas, passos de vianants, sentit de la via, etc. En aquest últim cas, algunes ordenances municipals permeten circular en sentit contrari quan es tracta d'un carrer urbà d'un sol carril.

Ús del casc

Fora de vies urbanes és obligatori utilitzar-lo. En canvi, a vies urbanes no ho és (si tens complerts 16 anys). Tot i això es recomana fer-lo servir. Protegeix el cap contra impactes que, fins i tot a velocitats baixes, poden ser molt greus.

Tenir la bicicleta en bon estat

Posa-la a punt de manera periòdica (greixatge de la cadena per a evitar trencaments, tensió de canvis i frens, etc.) i fes una revisió ràpida abans d'usar-la. Evitaràs avaries que sempre són incòmodes per a tot ciclista i, en alguns casos, poden posar en perill la teva integritat física.

Alcohol 0,00

El límit d'alcohol permès per a ciclistes és el mateix que per a conductors i motoristes (0,5 gr/litre de sang, 0,25 mg/litre aire). Els ciclistes han de sotmetre's als controls d'alcoholèmia i estupefaents quan siguin requerits per les autoritats.